Mitt kostupplägg
Ni som läst förra inlägget vet att mitt mål är att i genomsnitt äta 1700 kalorier och 150-170g protein per dag. Exakt hur mycket kolhydrater och fett jag får i mig lägger jag inte lika stor vikt vid. När jag ska planera min mat försöker jag också tänka på: 1) jag har liten kyl och ett frysfack = jag kan inte ha hur många olika saker som möjligt hemma samtidigt. 2) Jag har inte tillgång till ugn just nu. 3) Jag är student = begränsad ekonomi. 4) Det ska inte vara tråkigt att äta bra, det ska vara gott och någorlunda varierat.
Frukosten ser likadan ut varje morgon, dels på grund av bristande fantasi, dels för att jag är nöjd med näringsvärden och kalorier, dels för att det är lättare att skapa rutin.
Frukost (runt kl 11):
Havregrynsgröt (40g), hallonsylt, utan tillsatt socker (35-40g), toppar med kasein-shake, smakar nästan som vaniljsås, och två kokta ägg till det.
530 kcal 49g protein 51g kolhydrater 16,6g fett
Havregrynsgröt (40g), hallonsylt, utan tillsatt socker (35-40g), toppar med kasein-shake, smakar nästan som vaniljsås, och två kokta ägg till det.
530 kcal 49g protein 51g kolhydrater 16,6g fett
Exempel på lagade mål:
Pannbiff med potatis, brunsås och grönsaker
557-620 kcal, ca 38g protein, 57,5g kolhydrater, 20,4g fett, + grönsaker, ca 50 kcal
Kycklingbiffar med krämig vitkål och grönsaker
380 kcal 52,5g protein 25g kolhydrater 8,6g fett + grönsaker, ca 50 kcal
Köttfärssås med bönpasta och grönsaker
500 kcal 50g protein 28g kolhydrater 20g fett + grönsaker, ca 50 kcal
Kyckling med ris, kvargsås och grönsaker
453 kcal 56,5g protein 45g kolhydrater 3,5g fett + grönsaker, ca 50 kcal)
Qourn med krämigt vitkålsris och grönsaker
384 kcal 39g protein 47g kolhydrater 2,6g fett + grönsaker, ca 50 kcal
Beroende på vad jag äter för lagad mat, när jag ätit och om jag ska träna eller inte väljer jag om jag ska äta ett till lagat mål, ett mellanmål och/eller kvällsmål. Mellanmål och kvällsmål anpassas delvis utifrån hur jag ligger till med kalorier och protein, men kan exempelvis se ut såhär:
Mellanmål:
Morotsstavar och tonfiskröra
180 kcal 20,8g protein 22g kolhydrater 1g fett
Nötter, 50-100g
310-620 kcal 11-22g protein 7,5-15g kolhydrater 25-50g fett
Banan
110 kcal 1,3g protein 27g kolhydrater 0,4g fett
Kvällsmat:
Kvarg (150g), hasselnötter (15g) och kasein-shake (blandad med mjölk)
186 kcal 30,6g protein 12g kolhydrater 1,3g fett
Vill ni ha något särskilt recept? Skriv en kommentar!